Veelgestelde vragen

Is een samenlevingscontract niet dubbelop met andere registraties?

Als je al geruime tijd een relatie hebt, dan weten veel instellingen dat jullie samen zijn omdat je samen in diverse aktes, polissen en andere regelingen staat. Maar er is een risico dat al die afspraken bij elkaar niet al jullie wensen dekken. Een samenlevingscontract is een totaaldocument dat wel deze zekerheid biedt. Hieronder staat waarom registraties bij bepaalde instanties niet afdoende zijn.

  • Gemeentelijke basisadministratie. De gemeente houdt in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) gegevens bij van al haar inwoners. Zo is bekend wie er op hetzelfde adres wonen. Dit zegt niets over de relatie tussen deze mensen. Misschien zijn het wel huurders van de hoofdbewoner.
  • En/of-rekening. Een bankrekening samen kan handig zijn voor jullie betalingen. Maar een en/of-rekening zegt niets over van wie het geld is. Alleen dat jullie er allebei over mogen beslissen.
  • Belastingdienst. Fiscaal partnerschap geldt alleen voor de inkomstenbelasting. Fiscale partners hebben bijvoorbeeld niet automatisch recht op lagere erfbelasting als één van beiden overlijdt. Daar zorgt een samenlevingscontract voor.
  • Koopcontract of hypotheekakte. Als je samen een huis koopt, staan jullie namen ook in de akte van levering en in de hypotheekakte. Er is daarmee inderdaad geregeld dat jullie allebei eigenaar zijn van het huis en aansprakelijk zijn voor de hypotheekschuld. Maar je hebt nog niets geregeld over de kosten van het huishouding en de aflossing van de hypotheekschuld.
  • Levensverzekering. Je kunt je partner in een levensverzekering als begunstigde noemen. Bij jouw overlijden ontvangt je partner geld. Maar dat betekent nog niet dat je partner jullie spullen krijgt. Een levensverzekering heeft dus niets te maken met een samenlevingscontract.
  • Testament. Met jouw testament regel je wie er van jou gaat erven, bijvoorbeeld jouw partner. Partners mogen een groot bedrag ontvangen zonder erfbelasting te betalen. Een samenlevingscontract is een makkelijke manier om dat partnerschap aan te tonen, en dus veel erfbelasting te besparen. Enerzijds door een hoger belastingvrij bedrag, en anderzijds door een lager belastingtarief.

terug naar overzicht