Veelgestelde vragen

Waarom is het verstandig om een samenlevingscontract bij HEMA notarisservice op te stellen?

  • Overlijden. Je regelt dat de ander alles krijgt wat jullie samen hebben, ook de leningen. Je noemt dat een verblijvensbeding. Als je geen kinderen hebt regel je daarnaast dat je privé bezittingen en schulden ook naar je partner gaan. Je noemt dat een overnemingsbeding. Als je kinderen hebt, neem je geen overnemingsbeding op maar regel je in een testament dat je partner erfgenaam wordt en dat je partner de beschikking krijgt over alle spullen. Kinderen krijgen pas iets als jullie er beiden niet meer zijn.
  • Je bespaart belastingen.
    • Je bent fiscale partners van elkaar. Je mag samen aangifte doen voor de inkomstenbelasting en je kunt bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen.
    • Met een notariële samenlevingscontract heb je in plaats van na 5 jaar nu al na zes maanden recht op een hoge vrijstelling voor de erfbelasting van ruim € 600.000.
  • Pensioen. Als je boven een bepaalde leeftijd bent bouw je pensioen op. Pensioen is een oudedagsvoorziening. Als je komt te overlijden en je hebt niets geregeld is dat opgebouwde pensioen weg. Bij gehuwden en geregistreerd partners in de zin van het geregistreerd partnerschap krijgt de partner automatisch op de pensioengerechtigde leeftijd een nabestaandenpensioen (we noemen dat het partnerpensioen). Pensioenverzekeraars willen samenwoners best gelijk stellen aan gehuwden, maar stellen daarbij vaak als voorwaarde dat er een samenlevingscontract is die bij de notaris is opgesteld. Daarom benoem je elkaar tot partnerpartnerpensioengerechtigde.
  • Uit elkaar? Duidelijkheid over van wie wat is en wie welke kosten moet betalen. Met een samenlevingscontract is er minder kans op ruzie als jullie deze willen beëindigen.

terug naar overzicht