Veelgestelde vragen

Wat is een goed moment voor een samenlevingscontract bij HEMA notarisservice?

Veel mensen gaan nadenken over hoe je het samen moet regelen als er zich bijzondere omstandigheden voordoen. Voorbeelden daarvan zijn: het kopen van een huis, het krijgen van kinderen, of het krijgen van een baan met een pensioenregeling.

  • Het kopen van een huis. Heb je samen een huis of ga je samen een huis kopen? Maak dan bij HEMA Notarisservice een samenlevingscontract zodat je na het overlijden van je partner recht hebt op jullie spullen en woning. Ook leg je vast hoe jullie de kosten en de hypotheek betalen.
  • Kinderen. Heb je kinderen met je partner, dan staat in de wet dat de kinderen jouw erfgenamen zijn. Ga je samenwonen en overlijd je, dan hebben jouw kinderen direct recht op hun deel. Om te kunnen regelen dat de kinderen pas later het erfdeel krijgen, is het voor ongehuwde partners nodig om een samenlevingscontract op te stellen én beiden een testament. Als je al kinderen hebt met een eerdere partner, dan is HEMA notarisservice niet op jou van toepassing. Maatwerk is dan nodig. De notaris zal je graag adviseren.
  • Pensioenregeling. Bouw je via je werk pensioen op dan is het vaak ook geregeld dat je partner recht heeft op een door jou opgebouwde oudedagsvoorziening als jij komt te overlijden. We noemen dat een partnerpensioen. De verzekeringsmaatschappij wil wel zeker weten dat je echt een partner hebt. Een notariële samenlevingscontract is hiervoor vaak het enige bewijs. Maak dan bij HEMA notarisservice een samenlevingovereenkomst.

terug naar overzicht