Veelgestelde vragen

Wat kan ik regelen in een samenlevingscontract van HEMA notarisservice?

Met een samenlevingscontract van HEMA notarisservice kun je de volgende zaken regelen:

  • Verdeling van onze kosten als we samenwonen. Je regelt in het samenlevingscontract hoeveel ieder financieel bijdraagt aan het huishouden. De verdeling van de huishoudelijke taken hoort overigens niet in een samenlevingscontract.
  • De spullen die we samen hebben. Met een samenlevingscontract regel je welke spullen van jullie samen zijn.
  • De woning en de spullen. Met een samenlevingscontract zorg je er voor dat als je komt te overlijden (jouw helft van) de woning naar je partner gaat. Als je samen kinderen hebt, maak je daarnaast ook nog een testament. Daar regel je dat je kinderen pas recht op iets hebben als jullie er beiden niet meer zijn.
  • Pensioen. Bouw je via je werk pensioen op dan is het vaak ook geregeld dat je partner recht heeft op een door jou opgebouwde oudedagsvoorziening als jij komt te overlijden. We noemen dat een partnerpensioen. De verzekeringsmaatschappij wil wel zeker weten dat je echt een partner hebt. Een samenlevingscontract is hiervoor vaak het enige bewijs.
  • Verdeling van ons huis en onze spullen als we uit elkaar gaan. Zonder samenlevingscontract neemt iedere partner zijn eigen spullen mee. Zonder verplichtingen. Met een samenlevingscontract maak je afspraken voor als de relatie eindigt.

terug naar overzicht