Veelgestelde vragen

Waarom is het verstandig om een testament op te stellen?

  • Voogdij. Wie gaat de opvoeding van je minderjarige kinderen op zich nemen als jullie er allebei niet meer zijn? Als je niet in een testament vastlegt wie de voogdij van je kinderen krijgt, neemt de rechter hierover een beslissing. Als je dit zelf voor je kinderen goed wilt regelen moet je dit in een testament vastleggen.
  • Partner beschermen. Als je kinderen hebt wil je je partner zoveel mogelijk beschermen. De partner krijgt eerst alles. Kinderen krijgen pas iets als jullie er beiden niet meer zijn. Je partner mag alles opmaken.
  • Ruzie voorkomen. Hoe meer je in je testament zelf regelt, hoe minder moeilijke beslissingen je nabestaanden hoeven te nemen.
  • 50/50. Als je net voor je partner overlijdt, bijvoorbeeld door een ongeluk, wil je voorkomen dat de familie van je partner alles erft omdat je partner toevallig eerst alles van jou geërfd heeft. Je kunt dat samen in een testament voorkomen door te bepalen dat in dat geval alles 50/50 wordt verdeeld tussen beide families.
  • Privé-clausule. Je wilt regelen dat wat je kinderen van je erven, niet hoeft te worden gedeeld met een ex-partner. Als zij van je erven en bijvoorbeeld gaan trouwen in gemeenschap van goederen, wil je niet dat ze jouw erfenis moeten afstaan aan hun partner als hun huwelijk eindigt. Dat zelfde geldt voor je partner. We noemen dat een privé-clausule of uitsluitingsclausule.

terug naar overzicht